Chińskie bułeczki smażone z patelni

chińskie bułeczki smażone

Chińskie bułeczki smażone z patelni                 生煎包(Sheng jianbao)

 

Bardzo ulubione przekąski na podwieczorek dla chińczyków, też jest jeden bardzo tęskniono smak dla chińczyków, które zamieszkają poza Chin. Bułeczki mogą mieć różne nadziewa, i słony i słodki, z mięsem lub same warzywa.

 

Składniki:  na 14 sztuk

Ciasto: mąka typ 500                               350g.

woda                                                170g.

drożdży (świeży)                              10g.

cukier                                                1 łyżka

sól                                                      1/4 łyżeczki

olej                                                     1 łyżka

Farsz:

mięso mielone wieprzowe                          200g.

kapusta pekińska lub młoda                       300g.

szczypiorek z dymki                                     2 łodyg

grzyby Mu                                                          2 g.

bambus                                                           30-40 g.

sos sojowy                                                     1 łyżka

sól, cukier, pieprz                                       po 1 łyżeczka

olej sezamowy                                                1 łyżeczka

czosnek                                                            1 ząbek

 

Sposób na przygotowania:

 

  1. Drożdż rozpuścić w wodzie, dodać cukier, delikatnie pomieszać, żeby cukier całkowicie rozpuścić. Dodać sól, mąkę i olej do wody, rękoma zagnieć ciasto, nie używając zbyt energicznym sposobem. Uformować z niego kulę, włożyć do miski i przykryć mokrą ścierką i zostawiać w ciepłym miejscu.
  2. Kapustę umyć, suszyć wodę i posiekać na drobne. Szczypiorek umyć i posiekać na drobne. Grzyby Mu namoczyć do miękko, wyrzucić wodę, płukać pod bieżącą wodą, potem posiekać na drobne. Bambus wyjąć ze słoiku, płukać pod bieżącą wodą i posiekać na drobne. Czosnek posiekać.
  3. Rozgrzać 1 łyżką olej do smażenia w woku. Do woku najpierw włożyć połowie mięsa i smażyć do momentu aż woda z mięsa wyparuje. Potem do mięsa dodać posiekany czosnek, podsmaży trochę aż czuć zapach czosnku. Potem dodać do mięsa po kolej kapustę, bambus, grzyby, podsmażyć przez kilka minuty do momentu kiedy kapusta będzie miękka, po tym dodać szczypiorek, przyprawiać solem, pieprzem i olejem sezamowym.
  4. Wyjąć farsz z woku, czekać aż farsz całkowicie ostygnie, potem dodać drugie połowie surowego misa do farszu. Staranie pomieszać farsz.
  5. Podzielić ciasto na 12 części, i rozwałkować na okrągłe placki na wielkość trochę mniejsze od naszego dłoni. Włożyć porcja(około 1.5 łyżki) farszy do środku ciasta, mocna przylepić brzeg, żeby utworzyć kształt jak bułka.
  6. Rozgrzać w patelni 1 łyżka olej do smażenia, zanim włożymy bułki do patelni, lekko naciskać bułki, żeby płaszczyć bułki, takim sposobem będzie łatwo do smażenia.
  7. Smażyć bułki pierwszą stronę do złocistego koloru, potem obracać bułki na drugą stronę, dodać pół szklanki wody i przykryć pokrywką.
  8. Smażyć pod pokrywką do momentu kiedy woda prawie wyparuje. Ostrożnie odkryć pokrywkę i dalej smażyć w patelni aż do druga strona też uzyska złocisty kolor. Może przewracać bułki na pierwszą stronę jeszcze raz, żeby woda od paru całkowicie wyparuje od ciasta.

 

 

 

Podziel się ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *