Placki z dymką

placki z dymką

Placki z dymką

Składniki: mąka (typ 480, lub 500),                       500g.

Gorąca woda                                                              200ml (około)

Zimna woda  – do dodawania do robienia ciasta gdyś na początek za mało gorącej wody było)

Sól

Olej (słonecznikowy lub rzepakowy)

Dymka(bez cebuli) pęczek

Pieprz

Sposób do przygotowania:

1). Wsypać mąkę do dużej miski, wlać gorącą wodę (może być wrzątek, żeby woda nie było poniżej 70-80 stopni), pałeczkami  lub widelcem pomieszać (żeby się nie poparzyć), może dodać zimną wodę, jeśli okazało się że ciasto jest zbyt suche, potem zagniatać ciasto aż będzie gładkie (wystarczy przez 5 minut). Przykryć mokrą ścierką miskę i  poczekać około 15  minut.

2). Umyć i wysuszyć  dymka ręcznikiem papierowym, pokroić na drobne kawałki(około 0.5cm). przygotować 20ml oleju do małej miski, 5 g soli do innej miski, pieprz ile kto lubi.

3). Przygotować kilka woreczek śniadaniowych  (zwykle uda się zrobić 6 – 8 sztuk placów). Wyjąć ciasto, delikatnie uformować wałeczek, podzielić na 6 – 8 sztuk. Pokrojoną dymkę także oddzielić na 6-8 sztuk).

4) Wziąć jeden kawałek ciasta, rozwałkować kształt owalny, posmarować placek równo olejem( ilość oleju – około  jedna mała łyżeczka do herbaty),  posypać jedną porcją dymki, posypać solą (solniczką posypać równo na placki) i zwinąć ciasto w rulon.

5). Potem zwinąć rulon w poprzek w kształt ślimaka. Następnie zgnieść mocno i włożyć do woreczka foliowego (jeśli wyjdzie trochę oleju lub dymki, to nie szkodzi). Czynność powtarzać, aż zużyjemy wszystkie części ciasta.

6). Woreczek w którym jest  ciasto z dymką rozedrzeć tak, żeby utworzył szeroką powierzchnię, położyć na nim ciasto i przykryć drugim woreczkiem lub folią spożywczą, w ten sposób ciasto nie będzie się przyklejało do wałka i łatwiej je rozwałkujemy.

Rozwałkować ciasto na okrągły i cienki  placek, smażyć każdy placek na 2 łyżkach oleju.

Podziel się ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *