Shake z fasolki adzuki

Shake z fasolki adzuki

Shake z fasolki adzuki                        红豆牛奶(hongdou niunai)

 

Roślina szeroko uprawiana w krajach azjatyckich dla jadalnych nasion i kiełków. Zawiera ok. 25% białka i wszystkie aminokwas(w tym duże ilości lizyny). Nasiona są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń ,kobalt.

Małe czerwone fasolki pochodzą z kuchni wschodniej, znane są przede wszystkim z kuchni japońskiej. W kuchni Zachodu w ciągu ostatnich dekad rozpowszechniły się przede wszystkim wśród wegetarian, jako zastępnik mięsa. W kuchniach Wschodu są natomiast często składnikiem słodyczy: głównie oblewane słodkim syropem, lub też przetwarzane na słodką pastę.

Kiedy chcemy gotować fasola adzuki możemy traktować jak gotujemy inne suche fasolki, trzeba moczyć w wodzie całą noc i lepiej schować do lodówki.

 

Składniki:  ( na 4 osoby)

1). fasolka adzuki                                         150g

2). mleko                                                      1 litr

3). cukier                                                      150g. (zależy od osoby)

4). szczypta soli

 

Sposób do przygotowania:

1). Umyć fasolki, namoczyć całą noc trzymając w lodówce. Na drugi dzień wypłukać fasolki. W rondelku lub ganku wrzucić adzuki i zalać świeżą wodą, tak aby zakrywać adzuki. Nie dodać cukru kiedy chcemy zacząć gotować. Zagotować najpierw, potem zmniejszyć ogień do najmniejszego, żeby dalej dusić 20 minut. Potem może zgasić ogień, ale trzymając rondelka w ciepłej kuchence. Po godzinę, dodać cukier i szczyptą soli do adzuki, potem  znowu zagotować i dusić. Takie czynność powtarzać 2 lub 3 razy, zależy od skutku gotowania, czy fasolki są już miękkie.

 

2). Ostudzimy i miksować, jeśli adzuki jest ugotowane dość miękkie, to nie musi miksować. Schłodzone mleko dodać do adzuki.

 

Podziel się ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *