Sos sojowy

Sos sojowy (jiang you 酱油): najważniejsza przyprawa chińska, sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli. W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw, sos nabiera różnej konsystencji i smaku. Chiński sos sojowy ma dwa rodzaje: rzadki(jiangyou酱油) i gęsty(jiangyougao酱油膏), i 2 kolory – jasny (生抽)i ciemny(老抽).

Smak sosu sojowego zależy od marka, niektóry bardziej słony, niektóry zawierz grzybowy zapach. Zwykle wybieramy jasny sos sojowy do smażenia potraw lub marynować mięsa, natomiast do gotowania sposobem duszenia, używamy ciemnego sosu sojowego, ponieważ ciemny kolor daje potrawy ładniejszy brązowy kolor.

„Less Salt”-czyli mniej soli, taki sos sojowy jest idealny do sałatki lub do maczania potraw, np. sushi, pierogi, sajgonki……lub używać do smażenia potrawy. Gdyby na opakowaniu nie było zaznaczony opisu ”Less Salt”, to jest bardziej słony sos sojowy, on pasuje do gotowania w sposobie duszenia. Czy możemy używać zwykły słony sos sojowy do smażenia? Oczywiście można, tylko trzeba ostrożnie dodać- MAŁO.

 

 

Podziel się ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *