Tajwański smażony makaron z owocami morza

makaron po chińsku, makarom z owocami morza

Tajwański smażony makaron z owocami morza            (台式海鲜炒面taishi haixian chaomian )

Składniki:

1). Makaron ryżowy  (typ 5 mm.)                          200g.

2). Szarotka (cebula)                                               2 sztuki

3). Krewetki tiger                                                    6 sztuki.

4)  Shikate                                                                2sztuk

5). Małża (bez skorupy)                                           100g

6). Kalmar                                                                100g

7).  Łopata wieprzowa                                              30g.

8). Marchewka                                                         5 plastry

9). Kapusta pekińska lub kapusta młoda                 250g

10). Imbir                                                                 5g.

11).  Sos sojowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, olej sezamowy trochę

12). Dymka bez cebuli                                              2 łodyżki

13). czysta woda                                                       200ml

Sposób do przygotowania:

 

1). Makaron namoczyć w ciepłej wodzie aż do miękkiego, około 1 godzinę.

 

2). Na moczyć shikate w ciepłej wodzie, potem  pokroić w cienkie plasterki jak będą namoczone na miękkie. Kapustę pekińską umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać skórę, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Szarotkę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Imbir umyć, pokroić na drobne. Dymkę umyć, dzielić białe część i zieloną część, obu pokroić na 1.5cm..

 

3). Krewetki  czyścić dokładnie, rozciąć wzdłuż grzbietu. Kalmar należy przekroić wzdłuż przez środek, wyprostować i wykroić ostrym nożem wzór w karo. Wszystkie owoce morza suszyć ręcznikiem papierowym.

 

4). Łopatę umyć, suszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w cienkie plasterki.

 

5). W woku rozgrzać 2 łyżki olej do smażenia, najpierw podsmażyć szarotkę przez minutę, potem dodać shikate, imbir, białą część od dymki, podsmażyć aż czuć zapach imbiru.

 

6). Dodać łopatę do woku, podsmażyć do mięso zmieniło się  kolor, dolać kapustę i marchewkę, dalej podsmażyć przez minutę, potem dodać wodę. Zagotować wodę, potem dodać makaron, zmienić ogień na mniejszy i dusić makaron przez 10 minut( ewentualnie można wcześniej zagotować makaron oddzielnie, ale nie może przegotować makaron aż zbyt miękkie.)

 

7). Przyprawiać sos sojowy kiedy makaron jest 80% gotowany, potem dodać małża, pomieszać trochę, podsmażyć chwilę do kiedy wywar zmniejszyło się. Dodać kalmar i krewetki, wszystkie składniki dokładnie, ale nie zbyt mocno mieszać.

 

8). Jak krewetki i kalmar są gotowane, dodać zieloną część dymki, przyprawiać pieprzem i sole, gdyby potrawa jest za mało solona.  W końcu pokropić olej sezamowy.

 

Podziel się ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *