Tajwańskie ciasteczka nadziewane ananasem

ciasteczka z ananasem

Tajwańskie ciasteczka nadziewane ananasem     Fengli Su(凤梨酥)

Bardzo znana ciasteczka na Tajwanie, słodko- kwaśny smak i chrupiące ciasto pokusi nam jeść bez przerwy.

 

Składniki na ciasto:

Masło bez soli                                        120g

Cukier puder                                           25g

Jajko                                                        1 sztuka

Złotko                                                      1 sztuka

Parmezan                                                  25g

Mleko w proszku                                      20g

Mąka tortowa                                           150g

Mąka pszenna (typ480)                              50g

Składniki na nadziewa:

Świeży ananas                                             1 sztuka (średnia)

Cukier biały                                                  100g

Cukier Maltose                                             1 duża łyżka

Masło                                                             30-50g

 

Sposób do przygotowania:

Nadziewa:

1). Skórę ananasa wykroić, odkroić rdzeń, co zostało –miąższ pokroić na małe kawałki.

2). Włożyć pokrojony miąższ do patelni, dodać cukier, najpierw większym ogniem zagotować, potem zmniejszyć ogień, często mieszając gotować ananas do miękko, i wodę wyparuje (czasem trzeba gotować przez 30 minut).

3). Dodać cukier maltose do ananasa, szybko mieszać dokładnie (żeby nie spaliło się na dnie patelni), jeśli konsystencja już jest kleisty, to można wyłączyć ogień, i dodać masło, jeszcze raz dokładnie pomieszać wszystko. Nadziewa ananasowa zostawiać do ostygnięcia.

Ciasto: masło , jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

1). Miękkie masło włożyć do dużego miski, pokroić na małe kawałki. Dodać cukier puder, trzepaczką mieszać aż do stanu  krem. Dodać ser Parmezan, mleko w proszku i pomieszać. Dodać jajko+złótko( na  raz oddzielnie dodać) i trzepaczką dokładnie mieszać.

2). 2 rodzaj mąki pomieszać , przesiać przez sito i dodać do mokrego składnika, używając gumowym nożem delikatnie mieszać.

3). Ciasto dzielić na 12 części, nadziewa również podzielić na 12 części.

4). Rozwałkować ciasto na okrągłe, w środku nadziewać ananas, nalepić i formować na okrągłe, potem włożyć do foremki(najlepiej jest kształt kwadrantowy) i trochę naciskać, żeby ciasto uzupełnić całej foremkę.

5). położyć ciasteczki na blach, który jest położony papier do pieczenia, potem do piekarniku grzany 170 0C,  piec 10-12minut, potem przewrócić ciasteczki na drugą stronę, piec jeszcze 10 minut.

6). Wyjąć ciasteczki z piekarniku, zdjąć foremki jak trochę stygną, potem przełożyć na kratki, żeby całkowicie stygną.

 

Uwaga: jeśli nie ma cukru Maltose, to na suchej patelni smażyć 5 g. mąkę z ryży kleistego, czekać jak mąka będąc ostygnięta, dodać do ananas (w punkcie 3 ) po dodawaniu masła. Potem dokładnie mieszać składniki.

 

Podziel się ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *