Wołowina na ostro z porem

wołowina na ostro

Wołowina na ostro z porem    葱爆牛肉 (cong bao niurou)

Można przyrządzić tę potrawę na ostro lub łagodna, wystarczy odpowiedniego ilość chili wybrać. Bardzo popularna potrawa domowa i w restauracji.

 

Składniki:

polędwica wołowiny                                               300g.

Dymka bez cebuli (lub por młody)                         1 opak. (lub por  1 sztuka)

Świeży chili                                                               2 sztuki

czosnek                                                                      2-3 ząbki

mąka ziemniaczana                                                   1 łyżeczka

jajka                                                                            pół sztuki

imbir                                                                               5 g.

przyprawy: sos sojowy ( 1 łyżka), olej sezamowy(1 łyżeczka), sos ostrygowy (1 łyżka), wódka ryżowa( 1 łyżka), czarny chiński ocet ( do osoby), cukier (pół łyżki)

 

sos do marynowania mięso: jajka (pół sztuki), mąka ziemniaczana ( 1 łyżeczka), wódka ryżowa  ( 1 łyżka)

 

Sposób do przygotowania:

 

1). Mięso umyć, suszyć ręcznikiem papierowym, pokroić (wzdłuż przeciwnego  wzoru  mięśni) na 2X5 cm.  cienkie paski. Włożyć do miski, dolać sos do marynowania, marynować 10 minut.

 

2). Umyć dymkę (lub por), dzielić białą część i zieloną część, obie pokroić na 4 cm długość. Chili , czosnek i imbir posiekać na grubo.

 

3). 1 łyżka olej do smażenia wlać do patelni, rozgrzać. Najpierw smażyć imbir i białą część dymki przez 30 sekund, potem dodać czosnek i chili. Podsmażyć przez minutę do momentu kiedy wychodzi zapach czosnek i chili, wyjąć wszystkie składniki z patelni do talerza.

 

4). Używając tą samą patelni i resztą olej smażyć wołowina na mocny ogień, smażyć mięso do stanu połowy gotowany, powrotem włożyć wcześniej smażone składniki do patelni, i dodać zieloną część od dymki , dokładnie pomieszać z mięsem.

 

5). Przyprawiać sosem sojowym i sosem ostrygowym i cukrem, w szybkim tempie mieszać wszystkie składniki przez minutę. Zanim zgasić ogień można dolać pół łyżki wódki i ocet.

 

Podziel się ;-)

One thought on “Wołowina na ostro z porem

  • 13 października 2017 at 08:57
    Permalink

    Oj, to jest dopiero pychotka.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *